börekler

Wednesday, April 06, 2005

İzmir Böreği

Malzemeler:
5 adet yufka
100 gr (avcunuzu sıktığınızda oluşan büyüklük kadar) kıyma
2 adet orta boy havuç
1 adet kuru soğan
2 adet orta boy patates
2 diş sarımsak
kırmızı biber karabiber
2 yumurta
galeta unu(bunun yerine kepek kullanabilirsiniz)
1 çaybardağı çiçek yağ
1 su bardağı süt
su


Börek içi hazırlamak için:
Derin bir kap içinde çiğ kıyma, rendelenmiş patates, havuç, soğan, sarımsak baharatları ve tuzu bir çatal yardımıyla karıştırın. Kabı biraz eğimli bir şekilde koyup yarım saat kadar bekletin.(Karışım bir süre sonra suyunu vermeye başlar bu suyu almak için)
Sos:1 bardak su,1 bardak süt, ve 1 çay bardağı yağı karıştırın

Böreklerin hazırlanışı:
Mutfak servisinin üstüne yufkalardan birini açıp serin.İçine bir fırça yardımı ile sos sürün ve yufkayı yarım daire olacak şekilde ikiye katlayın üstüne tekrar sos sürün. Daha sonra yufkayı sigara böreği yaparken kestiğinizden biraz büyük bir şekilde üçgenler halinde kesin.(Bir yufkadan 4 üçgen çıkacak) bu üçgenin geniş kısmına kıymalı harçtan koyup biraz tombul sigara böreği gibi sarın.Beş yufkayı da aynı şekilde sardıktan sonra hazırladığınız tombul börekleri önce yumurta sarısına sonra galeta ununa bulayıp yağladığınız tepsiye dizin. 250 derece fırında kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.
Not bu börekleri galeta unu yerine kepeğe de batırabilirsiniz.Yada yufkaların arasına kepek serpebilirsiniz. Aslında pek diyet sayılmaz ama yediğiniz miktarı iyi ayarlarsanız bu lezzetten mahrum kalmazsınız:)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home